Feb 16, 2015

hikmah kehilangan =)

Apa hikmah Allah ambil/tarik/hilangkan sesuatu yg kita sayang?




“Sebab Allah nak tunjukkan yang tak semua benda kita sayang tu milik kita.”

Tapi sebenarnya, benda paling perlu untuk kita ingat dan fokuskan sesutau yg perlu kita tanamkan dalam hati dan kehidupan seharian..‘Hikmah kehilangan sesuatu yg kita sayang adalah supaya kita belajar untuk meletakkan kebergantungan hanya pada Allah’

Looking back.. further back through my daily life, im totally depend son others.. contohnya, bila i x cukup duit i ask from my mom, bila sedih cari mak or anaybody yg i comfy with, bila putus cinta (way behind) cari bff nak cite, bila happy cari kawan2 parrttyy (#eh =p x la  party sgt, tp mkn tempat best la kan?) bila rasa gewan hummer n etta comel sgt, borak2 dgn die n picit2, cium2 dgn gewamnya sampai dieorang lemass.. haaa, mcm tu la contohnya.. kita da get use berharap pada others and at one time, bila Allah tarik nikmat tu.. damm!! u feel lost, rasa mcm its not fair, why its happen to u n yadaa yadaa yadaa..

i was cryin like hell i tell you.. but, i sedar that hummer akan masuk syurga as that janji Allah untuk all the animals.. the'll q to get to heaven insyaAllah. dis few day/week i do admit yg i was too emosional effects loosing hummer =(

despite of all that, yg bagi i 'hummer' dulu my supervisor, but its actually dr Allah.. Dia Yang Maha Memberi, Yang Maha Mendengar tu pun Allah. Che Maznah tu as medium perantaraan je. Kalau betul kita hanya bergantung pada Allah, kita takan sedih bagai nak giler, bila sesuatu yg kita sayang tu pergi dari kita.. Sebab kita ada strong faith yang Allah tetap ada untuk kita.. Allah takkan pernah hilang..  dan tempat bergantung kita takkan pernah hilang atau kurang.. =)

im grievin, yes! tapi biarlah kesedihan itu berpada-pada.. & for me, bila kita selalu mengajar diri untuk tidak terlalu meletakkan pengharapan seratus peratus pada bende/bende sekeliling, kesedihan itu tidak akan berpanjangan dan dapat di kawal.. wallahualam..

nota kaki: mommy always love mer mer.. #hugs 

No comments:

Post a Comment