Jan 29, 2015

Period Part 3

dah lama x update.. i jumpa draft pasal Period Part 3 story... after 1-2 years baru sambung balikk.. kau mampu?? hahhaha.. then, bila saya habis belajar saya start keje tapi mula2 dapat training dgn klia.. so, dah start ada duit sdiri *hiphiphooray* tp xlah byk sgt.. but, alhamdulillah!!!

n start kerje klia, i start eating healthy food, clean giler!! malam lepas 6 mmg x mkn.. siang pon makan vegie n nasi kurangkan..protein, serat lebihkan.. sgt consisten kot time niee.. x lama lepas tu i start makan herbalife.. ice mmg sto trus  and x mkb ubat hormon lagi setiap bulan.. ubat tu nak force period datang.. a the same time, ibu byk advise and bg minum jus/cider delima, aloe vera and kurma n i feel bless.. syukur alhamdulilah ... HERBAlife?? serius is a good product.. masalah pada saya.. as i consume HB, i lost my weight, my period stabil without ubat but its not my blood.. the soy contains in my blood increase and its affect me.. So, i stop HB.. n da problem start back.. tp dis time my period datang every 2 month n x la mcm dulu.. in a consistent day and time.

so dont give up!! tipu la kalau saya ckp saya x give up.. tp, saya recall balik n ingat what have my mother do n help me through it all this while.. tp saya faham sbb saya i tau how pressure u are sbb bertahun2 u try to identified and nak settlekan masalah tu tp x sudah2.. but, alhamdulillah things gets better!


menggembirakan org adalah penawar kepada kesedihan.. kita happykan orang and moment tu tuhan je yg tau bagaimana happynya hati kita bila kita gembirakan others..automatik saya terasa mahu mendoakan agar mereka diberi limpahan rezeki..so bayangkanlah betapa ramai org mendoakan kite kalu kite mengembirakan ramai orng...

Nota kaki: Refer Part 1 and Part 2... =)

Jan 20, 2015

Kucing, Kitty, Cat

Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, 
"Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang perumahan)," 
[Hadis Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah]. 

Diriwayatkan dari Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, baginda bersabda, 
"Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bejana." 
Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju ke bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sehinggalah kucing tersebut berhenti minum lalu (baginda) berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab,
"Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis." 

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah RA lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah SAW bersabda, 
"Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling." Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan Imam Hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang, dimana, peluh, bekas dari sisa jilatannya adalah suci. Nabi Muhammad SAW juga pernah memberi gelaran kepada Abd al-Rahman ibn Sakhr Al-Azdi sebagai "Abu Hurairah" yang beerti "Bapa anak-anak kucing" kerana sikapnya yang sangat menyayangi kucing.

Nota kaki: hummer & etta mommy loves u

Jan 3, 2015