Oct 8, 2015

dunia aku

Jadi, sentiasa ingat, orang yang perlu diutamakan lebih daripada diri sendiri, adalah ibu bapa kita. Seperti mana mereka sanggup tidak makan hanya untuk kita makan, seperti mana, mereka sanggup tidak ada baju baru, hanya untuk membelikan kita baju. 

Sekiranya sahaja, bukan kerana usia pasti mereka akan tetap berbuat begitu sehingga nafas terakhir mereka."

Aku diam dan, hati aku terusik... Cepat-cepat aku kelip2 kan mata. 

Sungguh indah aturan Tuhan malah diaturkan sekali aku berbicara dengan ustazah itu hanya untuk aku cepat2 menelefon ibu dan ayah di kampung.

Sep 22, 2015

i believe!

Try to make at least one person happy every day. 

If you cannot do a kind deed, speak a kind word. 

If you cannot speak a kind word, think a kind thought. 

Count up, if you can, the treasure of happiness that you would dispense in a week, in a year, in a lifetime =)

Sep 11, 2015

hati terdetik

Pada suatu tahap, kita manusia ini semuanya sependapat. Kita memberi harapan yang serupa, tetapi detik itu cuma hanya beberapa saat. Pada ketika kita semua menjawab dengan jawapan yang sama, “Sesuatu mesti dilakukan.”

Pada kata, 'sesuatu' itulah yang menyimpan semua permasalahan manusia, kerana 'sesuatu' itu menyimpan jutaan jalur jawapan untuk satu soalan.

Dan manusia pula, sedangkan dalam bercinta yang sering dibutakan pada kebenaran, dapat menimbulkan ribut resah, apatah lagi manusia yang memang berjumpa hanya bagi membuktikan diri masing-masing adalah lebih benar.

Hati.

Pada hati itu, kita berkongsi rasa mahu dihormati. Pada hati itu juga, kita mahu dilayan dengan adab-adab terbaik yang pernah kita tahu. Itulah punca yang kita gelar, 'sakit hati'. Bukan kerana, hujah kita dipatah dan pijak-pijak ke tanah, bukan juga kerana label-label yang menampakkan kita ini manusia hitam, bukan juga kerana tindak yang membuatkan fizikal kita cedera.

Kita, 'sakit hati' kerana, hati kita tidak bersetuju dengan cara hujah kita dipatah-patah oleh manusia lain, hati kita tidak setuju dengan cara kita diberi label, dan hati kita tidak setuju dengan cara mereka menyentuh tubuh kita.

Hati kita, tanpa sedar kita sebenarnya mahu sesuatu yang lebih daripada kebenaran. Kita ini manusia yang sentiasa tamak, dan itulah yang dipupuk oleh hati. Hati kita mahukan lebih daripada kebenaran, iaitu kehormatan dalam pada ketika kebenaran itu disampaikan.

Hanya hormat.

Hormat itu sangat mahal kerana ia hanya jelas pada ketika kita sembunyi-sembunyi memberi nasihat. Ia hanya tinggi pada ketika kita merendah diri menerima nasihat.

Ya, kita tidak mungkin sependapat kerana 'sesuatu' itu jurainya berjuta-juta, tetapi kita mampu menyimpulkan jurai 'sesuatu' itu dengan tali hormat.

Aug 11, 2015

kesah ke?

Perli bukan isunya. Isunya, dalam memahami sesuatu yang datang daripada manusia lain. Tulisan, kata-kata dan perbuatan..

Dalam memahami semua itu, bukan sedikit kita sering salah memberi tafsir. Lalu apa yang selalu dikatakan oleh mereka yang salah. Kita hanya dapat kawal perbuatan kita. Dapat kawal lisan dan tulisan, tetapi kita tidak boleh kawal apa orang lain fikir untuk semua itu =l

Jul 3, 2015

Cor

Sometimes, you’ll just be too much woman
To smart, too strong, too beautiful and too much of something
That makes a man feel like less of a man

Which start making u feel like you have to be less of a woman
The biggest mistakes you can make is removing jewels from your crown
To make it easier for a man to carry 

When this happened, i need you to understand
You don’t need a smaller crown
You need a man with bigger hand

Apr 27, 2015

Mabul trip!!

Cuitently just artive at tawau airport.. Headin to semporna by cab.. Details shall be updated soon!!

Nota kaki: giddyness, runnynose & pening2...

Apr 17, 2015

c our age


Often we as women nor girls are risk averse and needed the push. Now, more than ever sometimes we might need more seasoned in order to provide that encouragement in our own self, take a risk and to go for it!!

For instances, once a glass ceiling is broken, it stays broken. When you believe in a thing, believe in it all the way, implicitly and unquestionable.


nota kaki: A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success

Apr 9, 2015

would u be wif me

the darn grass is always greener on the other side....

Apr 8, 2015

happy birthday hummer

If u were here.. u'll be 3yo today..

Hummer selalu ada dlm hati..
Ingatan x kan pernah pudar
Moga kau tenang kesayangan ku..
Mommy will always ❤️ U


Apr 3, 2015

Happy birthday ibu!!

Happy birthday ibu yg ke 65..


Terima kasih sbb melahirkan, menjaga n memberi ilmu pada ateh..

Terlampau banyak jasa n pengorbanan yg ibu lakukan..
yg mungkin x terucap dek bibir, terpancar dr sinar mata jauh lagi hilang dari hati.. 

Tidak semudah kata kata mampu untuk ateh balas jasa ibu pada ateh selama ni..

I love u ibu❤️ jaga makan n pantang tgn tuu๐Ÿ˜


Nota kaki: proud n happy to be ur dotter ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Apr 2, 2015

Pasti?

Mana mungkin kau jadi penggantinya
Kerna aku bukan yg aku tahu..
Pasti?

Mar 29, 2015

Life

Things never end up perfectly according to our wishes and dreams. Sometimes perhaps๐Ÿ‘Œ

As we believe in somebody, its worth it until a chaos has wrecked it. For instace, a big ship can sunk into the deep sea ๐Ÿ˜“



We are just normal human without super ability, we planned yet HE decides.. #life

Foot note : i saw u at your worst but i stayed. U saw me at my best and u still left. 

Mar 19, 2015

24 hours?

like seriously.. this is not me.. im putting my 24 hours resignation letter to skypark..why its happen? all i can say is im not sure of being there.. the staff are good, but the boss n management dissapoint me..
babai skypark..

where should i go?? something to punder n im not regret with it =O

well, im stay connected with my previous boss n company.. alhamdulillah, when i bgtau what really happen to my ex boss, he easily get my point and always welcome me back.. well i guess, ICT world is worth me more than construction...it might be new things for me, but its a journey.. u'll enhance ur knowledge in differ discipline but who know? it will be my chance to explore and could be my future, right darla =P

im happy with my decision and i hope this is what i should do for my better future..

foot note : tq soo much for the 2 weeks KSPLP, but im more suits with MTSB.. =)

Mar 7, 2015

Perit

Kadang2 rasa mcm xperlu ada.. Sbb ape pon yg dibuat jarang sekali betul dimata.. Terlambat, terawal, terlebih, terkurang, nak mkn kat mana pon boleh jd issue.. Kesalahan demi kesalahan terbuntang tapi jarang sekali hati diusik dgn pujian.. Bukan minta dipuji, tp sokongan dan ucapan berbaur +ve yg didambakan.. 

Mencari dimana salah kadang2 membawa aku jauh melewati waktu2 dulu.. Seronok dikenang tp bukan niat untuk kita menidakkan percaturan hidup yg telah kita sendiri corakkan.. Pilihan sendiri.. Qada' n qadar Allah lebih dulu diatur sebelum pilihan kita dibuat.. Wallahu alam.. 

Sepatah ucapan berbaur +ve cukup untuk buat hati seprang manusia itu besar.. Dan kadangkala itu yg susah dilafazkan.. 

Mar 3, 2015

Aku nak berhenti kerja ke x

Sebenarnya kalau boleh x nak tulis benda yang sedih2, x ada motivasi dan yang kalau korang baca pun rasa tak ada faedah... Kalau rasa sedih pun, cuba sedaya upaya biarlah orang tak tahu... kalau entry ni buat orang sedih, down, then maknanya im guilty!! sbb buat org lain sedih.. tskk tskk…menyebarkan aura negatif..

okay, after not working for a year.. yes, a year! x percaya ka?? i start kerje dgn ICT company.. sekangkang kera je dr rumah jijie.. =) tapi after few weeks i rasa mcm x boleh nak co-op dgn environmentnya.. the colleagues are sgt best and cheer up.. but, what i mean is satidfaction kerja.. i rasa lost.. i xtau ape yg i buat.. mcm buat bende yg xde hala tuju n no reference..kalau ikut hati nak je resign on da spot sekarang juga n sepatutnya sekarang mengarang resign letter.. Bukannya sibuk mengarang entry blog lagi.. mihmihmih

at the same time, my x boss offer kerja dgn skypark.. im going to say yes!! at last i boleh lari dari sini. tp... i sayang dis compnany environment, the staff, the colleagues and the momment with themm.. =( oohh no!! emositional part has come.. omnomnomnom... 

im thinking n still thinking n thinking.... 

lets do what i should do.. consult with parents and fellow aunties & uncle.. and yes, after a lots of pro n cons, discussion, comparison.. i'm dafting my resign letter..  im leavingg..babai fana, pika, nad, kak jarina, adawiyah, kak ayu n etc korang we'll be missed.. maybe i wont get this kind of people in my new workplace but im sure that i dapat back to my satisfaction.. insyaAllah

i kerja genap 2 bulan.. n im leaving the company, what a short period isn't? people may say lots of things.. tp as long as i tau n happy dgn my decision that should be fine.. doakan i dgn kerja baru okay.. 

nota kaki : dis friday is my last day.. =)


Feb 25, 2015

mer mer

andainya mer mer tahu how much mommy rindu mer mer...


Feb 16, 2015

hikmah kehilangan =)

Apa hikmah Allah ambil/tarik/hilangkan sesuatu yg kita sayang?




“Sebab Allah nak tunjukkan yang tak semua benda kita sayang tu milik kita.”

Tapi sebenarnya, benda paling perlu untuk kita ingat dan fokuskan sesutau yg perlu kita tanamkan dalam hati dan kehidupan seharian..‘Hikmah kehilangan sesuatu yg kita sayang adalah supaya kita belajar untuk meletakkan kebergantungan hanya pada Allah’

Looking back.. further back through my daily life, im totally depend son others.. contohnya, bila i x cukup duit i ask from my mom, bila sedih cari mak or anaybody yg i comfy with, bila putus cinta (way behind) cari bff nak cite, bila happy cari kawan2 parrttyy (#eh =p x la  party sgt, tp mkn tempat best la kan?) bila rasa gewan hummer n etta comel sgt, borak2 dgn die n picit2, cium2 dgn gewamnya sampai dieorang lemass.. haaa, mcm tu la contohnya.. kita da get use berharap pada others and at one time, bila Allah tarik nikmat tu.. damm!! u feel lost, rasa mcm its not fair, why its happen to u n yadaa yadaa yadaa..

i was cryin like hell i tell you.. but, i sedar that hummer akan masuk syurga as that janji Allah untuk all the animals.. the'll q to get to heaven insyaAllah. dis few day/week i do admit yg i was too emosional effects loosing hummer =(

despite of all that, yg bagi i 'hummer' dulu my supervisor, but its actually dr Allah.. Dia Yang Maha Memberi, Yang Maha Mendengar tu pun Allah. Che Maznah tu as medium perantaraan je. Kalau betul kita hanya bergantung pada Allah, kita takan sedih bagai nak giler, bila sesuatu yg kita sayang tu pergi dari kita.. Sebab kita ada strong faith yang Allah tetap ada untuk kita.. Allah takkan pernah hilang..  dan tempat bergantung kita takkan pernah hilang atau kurang.. =)

im grievin, yes! tapi biarlah kesedihan itu berpada-pada.. & for me, bila kita selalu mengajar diri untuk tidak terlalu meletakkan pengharapan seratus peratus pada bende/bende sekeliling, kesedihan itu tidak akan berpanjangan dan dapat di kawal.. wallahualam..

nota kaki: mommy always love mer mer.. #hugs 

Feb 14, 2015

RIP Hummer

the last time i saw hummer was friday eve while i balik kerja n he was chillin under the rambutan tree looking at me.. dat was weird, sbb selalunya die akan sibuk nak masuk dlm rumah n makan.. but, i was in hurry sbb havin my menstrual.. masuk dlm, mandi then when i start looking and calling his name.. die dah x de.. i tot die pergi clubbin somewhere but still dlm hati berkata2 manalah si mer mer ni pergi..

After a week, numbers of responds from others yg baca poster n flyers kucing i.. at last i dapat satu wassap dr somebody.. He's found hummer!! im so happy ya Allah, akhirnya Kau temukan aku semula dgn hummer..

but, it does not stop there...

He did gave me his home address, less than 100m from my current house.. dat noon, im having my outin withd x jijie, wan and aida distribute flyers.. then pergi lunch thus after that we back home for solat zuhur.. after solat zuhur, we headin to that guy house..

it was not a good news for me.. yes, he found hummer but its hummer's body.. =( ull get me rite? dat man found hummer's body around 9 - 9.30 pm.. hummer was hit by motorcycle (probably) as xde major injured.. his mouth was bleeding and i guess his neck patah kot.. poor my baby =( i was soo sad and was cryin all the way from my house to his house.. n die pon show me the picture yg die captured to proof that.. hes very sure that the cat was someone sbb the cat was so cantik, big and u no..

im grieving rite now.. hummer is my 1st baby.. its hard to loose him, mcm cepat sgt die pergi n leave me.. i still terbyg2 muke die pandang i dat evening.. mommy minta maaf sbb  xpanggil mer mer masa tu.. mommy harap mer mer maafkan semua salah mommy kalau mommy suke picit2, hugs and kissin u while u x redha.. how much mommy syg mer mer and i do hope u'll rmember me.. although Allah dah ambil nyawa mer mer, ull always be in my heart insyaAllah.. ull teach me so much about being a good mommy to u, person, daughter and resposibility.. mungkin, setakat ni jer jodoh mommy n mer mer..


nota kaki: etta is missin u, she did lost her appetite and mcm byk termenung.. although mer mer xde dgn mommy lagi, mommy harap mer mer dapat doakan mommy dpt jaga etta baik2..



rest in peace my dear baby 8th April 2012 - 6th february 2015


Feb 13, 2015

Salam takziah dunia islam TNGA

kehilangan ulama islam kesayangan..

 Tuan Guru Haji Nik Aziz Nik Mat



nota kaki: syurga tertinggi tempatmu insyaAllah 

Misi mencari HUMMER.. =(

Masih dlm proses mencari "hummer".. dah seminggu hummer x balik rumah. Sebelum ni die pernah hilang 3-4 hari n masa tu pon i dah macam org giler cari die.. normally die akan kluar pagi2 waktu kita sebok nak pergi kerja, petang bila kita balik, die dah tunggu depan pintu n x sabar2 nak masuk.. lepas isya dlm jam 10-11 die kluar balik n balik tgh2 pagi dalam jam 4-5pagi..  i slalo la cakap dgn die, knp la mer mer ni suke sshkan hati mommy, kluar balik lambat.. kalau weekend , die jarang kluar sbb die tau i ade kat rumah.. n another things sbb die x suke panas..=(


satu lagi perangai die ni, die hanya makan makanan die.. even bila i letak wetfood die jarang2 nak makan.. boleh kira seumur hidup i dgn die boleh kira berapa kali die nak makan wet food tu.. die hanya tau makanan favourite die RC persian 32 jer.. kalau balik tu mmg sbb nak makan.. ni, sampai sekarang x b alik2 lagi, ntah makan ke tidak? tido mcm mana.. dahla mer mer tu x tahan panas..


i've no idea where;s hes been.. tp hati kuat rasa yg die dgn somebody.. dah berhari2 jalan2 cari kat dlm taman.. tampal poster.. flyers.. tp x gibve up lagi cari mer mer.. exceli dis month due date ubacacing n kutu die.. x sempat lagi bawa pergi vet..


i harap sgt, kalau ade org jumpa, please pulangkan hummer balik.. x kisahla sihat ke x.. i misss my son soo much!! cepat balik tau hummeer.. mommy always miss and waits for u.. mer mer 1st baby mommy.. kerama mer mer, mommy nangis every day.. berkali2 setiap hari kadang2 kat opis pon nangis..



nota kaki: mer mer, please be home!!  mommy & etta miss u sooo much

Feb 10, 2015

hummer =(

mer mer.. mana mermer pergi??
 please back home..
mommy rindu hummer sgt.. =(






nota kaki: mommy rindu ni! please backkkkk =(

Feb 8, 2015

Jan 29, 2015

Period Part 3

dah lama x update.. i jumpa draft pasal Period Part 3 story... after 1-2 years baru sambung balikk.. kau mampu?? hahhaha.. then, bila saya habis belajar saya start keje tapi mula2 dapat training dgn klia.. so, dah start ada duit sdiri *hiphiphooray* tp xlah byk sgt.. but, alhamdulillah!!!

n start kerje klia, i start eating healthy food, clean giler!! malam lepas 6 mmg x mkn.. siang pon makan vegie n nasi kurangkan..protein, serat lebihkan.. sgt consisten kot time niee.. x lama lepas tu i start makan herbalife.. ice mmg sto trus  and x mkb ubat hormon lagi setiap bulan.. ubat tu nak force period datang.. a the same time, ibu byk advise and bg minum jus/cider delima, aloe vera and kurma n i feel bless.. syukur alhamdulilah ... HERBAlife?? serius is a good product.. masalah pada saya.. as i consume HB, i lost my weight, my period stabil without ubat but its not my blood.. the soy contains in my blood increase and its affect me.. So, i stop HB.. n da problem start back.. tp dis time my period datang every 2 month n x la mcm dulu.. in a consistent day and time.

so dont give up!! tipu la kalau saya ckp saya x give up.. tp, saya recall balik n ingat what have my mother do n help me through it all this while.. tp saya faham sbb saya i tau how pressure u are sbb bertahun2 u try to identified and nak settlekan masalah tu tp x sudah2.. but, alhamdulillah things gets better!


menggembirakan org adalah penawar kepada kesedihan.. kita happykan orang and moment tu tuhan je yg tau bagaimana happynya hati kita bila kita gembirakan others..automatik saya terasa mahu mendoakan agar mereka diberi limpahan rezeki..so bayangkanlah betapa ramai org mendoakan kite kalu kite mengembirakan ramai orng...

Nota kaki: Refer Part 1 and Part 2... =)

Jan 20, 2015

Kucing, Kitty, Cat

Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, 
"Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang perumahan)," 
[Hadis Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah]. 

Diriwayatkan dari Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, baginda bersabda, 
"Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bejana." 
Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju ke bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sehinggalah kucing tersebut berhenti minum lalu (baginda) berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab,
"Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis." 

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah RA lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah SAW bersabda, 
"Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling." Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan Imam Hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang, dimana, peluh, bekas dari sisa jilatannya adalah suci. Nabi Muhammad SAW juga pernah memberi gelaran kepada Abd al-Rahman ibn Sakhr Al-Azdi sebagai "Abu Hurairah" yang beerti "Bapa anak-anak kucing" kerana sikapnya yang sangat menyayangi kucing.

Nota kaki: hummer & etta mommy loves u

Jan 3, 2015