May 5, 2014

Soalnya hati

X mudah nak merelakan sesuatu yg kita x jangka dlm hidup.. Nak menerima  & mengikhlaskan sesuatu yg kita x suka apatah lagi. Tp realitinya mmg harus diterima n meneruskan hidup di muka bumi Allah SWT.. 

Ikhlaskah hati? Selalu saya tertanya.. Naluri kesyaitanan atau naluri para malaikat? Susah!! Yes, itu yg sy boleh kata, tp sucikah hati saya? Semakin hari semakin byk pembohongan, dosa & khilaf dlm hidup.. maka pada satu ketika, gelaplah hati 


Tinggi sungguh nilai hati dlm hidup kita seharian ❤️ Mcm mn nak sucikan hati eh? Soalan tu slalu ade dlm kepala saya.. Sbb saya x sempurna 😥 saya slalu risau gakut satu hari nnt hati jd gelap n x boleh nak mempositifkan diri lagi.. Smkin saya sesat dlm hidup kononnya mengikut kata hati, tapi betulkah itu kata hati saya? @ itu hanya nafsu yg telah membutakan hati saya? Yes, again sy silap, sy mengikut kata hati tp nafsu kesyaitanan yg mengawal. Kecewa? Sgt!!

Satu yg saya perlu betulkan adalah hati! Itu janji saya, berubah pada zahir x mungkin boleh lama.. Hati yg ikhlas sgt penting.. Taqwa dan akhlak bersumberkan hati.. Kemulian diri kita terltak pada akhlak & akhlak tu sendiri perlu ada dlm diri orang2 yg bertaqwa n ikhlas.. 

Riwayay al-Bukhari & Muslim;
Rasullullah SAW bersabda yg bermaksud "Dalam diri anak Adam itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruh jasad... "


No comments:

Post a Comment