Nov 3, 2014

bolos!

Jadi aku solo

tp tak bermakna bolos

memag aku sendiri x bermaksud 

aku mahu kau punya kekasih


nota kaki : siapa aku disisimu






Oct 15, 2014

aku kuyup

Mata kecil ku melihat, telinga mendengar.. Tapi hati berdetikk bersoal kenapa.. Mudahnya mulut menyusun kata sambil otak menyusun phrasa.. Tapi hati tetap hati dgn sifatnya berbolak balik.

Melihat titis2 hujan sebagai rahmat biar basah kuyup ia bukan beban.. Mencari helai2 daun hijau dalam terbentang luas kemarau.. Melihat gelas separuh penuh, kosong itu mungkin perlu.. Mencari syukur dalam tiap2 dugaan Tuhan.. Yakin aku itu wajib..

Bukan mempersoal - melangut cuma aku manusia biasa, kadang lupa.. Jangan buta pada yang ada.. Rangkul aku waktu hancur nyawa dan asa.. Aku hanya manusia biasa, kadang sia..

Mencari sayang di dalam benci bukan merendah diri dan tidak membuka hati..
Sukarnya namun aku belajar.. Kelat lidah kita merasa, kata mudah murah percuma..




Jul 17, 2014

Ramadhan

A woman told me she has difficulty fasting because of her health, and can rarely attend the masjid in the evenings for Taraweeh because of her work schedule. She was feeling down because she didn’t have that spiritual connection she so badly had wanted in Ramadan. This is a reminder for her and for all of us who’ve been struggling: 

Many of us feel inadequate this Ramadan. Long hours of fasting with short nights makes it hard for those of us who are parents of young kids, those taking care of parents or loved ones, those of us working full time, or those of us who are unable to fast, "FEEL" Ramadan. We can't do the extra worship we used to and even when we get in our extra Qur'an or pray in the mosque we can't even concentrate, so we end up just feeling lame.

But what we really need is a perspective shift.

We need to recognize that taking care of the future generation, providing financial support for ourselves and loved ones or taking care of our health are some of the highest forms of worship in and of themselves. We just need to make the intention and internally shift our perspectives.

Give yourself 5 minutes, just you and God. Sit and raise your hands and share what's in your heart with Him in your own words, even though He is well aware of it. Allow the burden of your frustration with yourself to be lifted off your shoulders and into His Hands.

"Dear God, I feel distant from you and it hurts especially because it's Ramadan and I want to feel close to You in this month. Please, accept all my sacrifices for Your Sake and let me taste the sweetness of our relationship together through what I'm doing. As much as I wish I could be in the masjid and concentrate when reading Qur'an like I used to do to get that eman high, I can't. But I'm doing whatever I can to fulfill the responsibilities You've given me in this phase of my life. So please, write me amongst the highest in Paradise, pour barakah into my life and let me taste the sweetness of my relationship with You through what I'm doing."

Then, just keep renewing your intention. Remember, even the mundane (brushing your teeth) can be worship with your intention. And try to increase your dhikr just a little bit when you're walking to your car or washing the dishes or taking your meds or going to sleep.

The beauty of Islam is that it doesn't restrict worshipping God to praying, fasting and reading Qur'an. It can encompass your daily actions simply through your intention. 

As Abdullah ibn Mubarak said: "Perhaps a great deed is belittled by an intention. And perhaps a small deed, by a sincere intention, is made great." 

This Ramadan, make your worship something transformational. Chose to understand your relationship with God as one which will continue even when your life changes. Choose to magnify your intention.

Jul 7, 2014

Mistakes

I made mistakes.. 
Yes, its my mistakes!!
I cant remember where i put things!!
Plug, cable, handphone, charger n etc... 
N again i get an angry faced
If only u could no how stuck i am now.. 
If only u could understand how i feel alone and scared.. Im lost in my own world..
World that i create that i tought will help me through it..

"Nobody with u 
Especially when u have nothing"
Ive to agree
Ive nothing compare
N thats make me feel like..
๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“

Jun 29, 2014

Ramadhan ya Kareem

ุงู„ุณَّู„ุงَู…ُ ุนَู„َูŠْูƒُู…ْ ูˆَุฑَุญْู…َุฉُ ุงู„ู„ู‡ِ ูˆَุจَุฑَูƒَุงุชُ
  
Saya memohon ampun maaf atas kesalahan yg dilakukan samaada secara sedar atau tidak kerana :
๐Ÿ”ณ1 hari lagi Ramadhan kan tiba
๐Ÿ”ณ1 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH... 
๐Ÿ”ณ1 hari lagi DOA menjadi Ijabah...          
๐Ÿ”ณ1 hari lagi PAHALA di lipat gandakan... 

Izinkan saya memohon maaf, Untuk: 
๐Ÿ”ณLisan yang terlanjur... 
๐Ÿ”ณJanji yang terabaikan... 
๐Ÿ”ณHati yang berprasangka..dan  
๐Ÿ”ณSemua sikap yang menyakitkan... 

 ูŠَุง ุฃَูŠُّู‡َุง ุงู„َّุฐِูŠู†َ ุขู…َู†ُูˆุง ูƒُุชِุจَ ุนَู„َูŠْูƒُู…ُ ุงู„ุตِّูŠَุงู…ُ ูƒَู…َุง 
ูƒُุชِุจَ ุนَู„َู‰ ุงู„َّุฐِูŠู†َ ู…ِู†ْ ู‚َุจْู„ِูƒُู…ْ ู„َุนَู„َّูƒُู…ْ ุชَุชَّู‚ُูˆู†َ

Marhaban yaa ramadhan....
Mohon maaf atas kekhilafan...

What friends are for?

Atas satu keadaan kami menjadi rapat, meluahkan, berkongsi, memberi pandangan, membangkitkan semangat, apa saja yang kami tak share.. Dia lebih sekadar kawan mahupun teman rapat ttp die sudah seakan kakak n keluarga saya... Dia lah yang memberi kata2 tenang disaat diri bergelora, otak berkecamuk n hati berbolak balik.. Ur so special in my heart, moga kebaikan, rezeki, kejayaan sentiasa mendampingi kamu & sentiasa sihat bersama wafa!!! 


Saja choose pic ni sbb masa ni, kite lama tak jumpa, masing masing busy, ada silence moment then jumpa kat serai.. We are huggin each other ms jumpa that time n i just love that moment.

U might be in a a very hard situation, but believe me.. U can always rely on me in what cond u are & I'll help you ease the pain insyaAllah.. May Allah bless our frienship my dear friend.. 

Jun 23, 2014

Give up or giveup?

Almost 8 bulan x kerja x tau nak ckp mcm mn.. People may look at me n say, u x cari kerja ke? U x follow up, kne follow up kalau x dieorang x tau.. Well, mcm2 dgr org ckp.. Tp diri i sdiri? Tipulah kalau ckp x call, email n follow up.. Tp mungkin mmg bukan rezeki i lagi.. N i percaya Allah SWT nak uji.. Selama ni, everything was fine, jrg ada masalah sampai mcm ni.. Dr start habis blajar everything wass smooth for me.. Malu x payah cerita..

My study dah final sem.. Doakan semuanya settle. Yup, x kerja org ckp bolehla focus, vut hey without work ur head is too heavy to think all sorts of that.. Otak i mcm berserabut, selirat x tau nak buat apa.. Fikir parents, hutang2, loan rumah, kereta.duit belanja pon harap org.. Sakit, perit tu tuhan je yg tau..  Duit sgt sempit, minta ayah, pak besar bagi, jijie tanggung mkn minum n menunpang.. Tapi x pe, i doa semoga i dapat kerja insyaAllah.. X tau nak ckp sakit die mcm mn. Kdg2 menangis sendiri terpikir mcm2 tp bila fikir baik mcm buang masa n tenaga tp tulah lumrah hidup especially perempjan mcm i.. Setough mana pon i cube nak senyum n tahan ttp akan jatuh jugak.. Rs mcm useless sgt2.. 

Hati ? Berbolak balik tahap x tau nak explain mcm mn sakit n x kuatnya.. Tp hati tu jugak yg buat i kuat sbb everytine i fell down, akan ada suara lain dr hati yg akan try tuk tabahlah.. Kuat lailatul munira!! Dugaan tu Allah bagi tuk org yg mampu je.. So bertahanlah selagi mampu n kalau rasa x mampu pon selalu ingat ada org yg nasib lagi susah dr kita.. Ibu slalu pesan๐Ÿ˜“

Jun 3, 2014

Sakit hati

Kalau nak komplen mcm2.. Salah org nmpk semua.. Lain kali buat sdiri.. Jgn suruh org.. Ssh ke nak ckp baik2 n say tq ? Kdg2 org yg buat tu mana nak baca fikiran org yg suruh tu.. Aku bukan bomoh leh baca kepala hotak ko nak ape n mcm mn.. 

Menuduh org n assume org lain adelah kepakaran anda.. Ingat sikitt, org lain ade perasaan jugak.. X tau lenkali tanya jgn memandai2 nak assume mcm2..

May 5, 2014

Soalnya hati

X mudah nak merelakan sesuatu yg kita x jangka dlm hidup.. Nak menerima  & mengikhlaskan sesuatu yg kita x suka apatah lagi. Tp realitinya mmg harus diterima n meneruskan hidup di muka bumi Allah SWT.. 

Ikhlaskah hati? Selalu saya tertanya.. Naluri kesyaitanan atau naluri para malaikat? Susah!! Yes, itu yg sy boleh kata, tp sucikah hati saya? Semakin hari semakin byk pembohongan, dosa & khilaf dlm hidup.. maka pada satu ketika, gelaplah hati 


Tinggi sungguh nilai hati dlm hidup kita seharian ❤️ Mcm mn nak sucikan hati eh? Soalan tu slalu ade dlm kepala saya.. Sbb saya x sempurna ๐Ÿ˜ฅ saya slalu risau gakut satu hari nnt hati jd gelap n x boleh nak mempositifkan diri lagi.. Smkin saya sesat dlm hidup kononnya mengikut kata hati, tapi betulkah itu kata hati saya? @ itu hanya nafsu yg telah membutakan hati saya? Yes, again sy silap, sy mengikut kata hati tp nafsu kesyaitanan yg mengawal. Kecewa? Sgt!!

Satu yg saya perlu betulkan adalah hati! Itu janji saya, berubah pada zahir x mungkin boleh lama.. Hati yg ikhlas sgt penting.. Taqwa dan akhlak bersumberkan hati.. Kemulian diri kita terltak pada akhlak & akhlak tu sendiri perlu ada dlm diri orang2 yg bertaqwa n ikhlas.. 

Riwayay al-Bukhari & Muslim;
Rasullullah SAW bersabda yg bermaksud "Dalam diri anak Adam itu ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruh jasad... "


Apr 29, 2014

irritate ?

dont u feel as if people around u always judge
have something to say to make
u feel you're not good enough?

I DO!

too fat, too skinny(in my dreams), too short, too tall(arghh),
too stuck up, too happy, too emotional, too sad,
too dark, too fair, too many acne, too vogue, too gediks
Too much depends, too many stuff to be lend, to many things to be share n soo many too la..

Anyway im happy with my life ite now,
how am i doin rite now and im all right

entitled to be different
Cheers =)

Apr 20, 2014

Hummer dijumpaaaii!!!

Akhirnya after 72hours.. Hummer is back๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ mommy die punyer happy x yah citerlaa.. Beedebu mata masa hummer balik tuu.. Hes back on jumaat 18/4/14 waktu magrib. Tetibe i dgr grill digegar2 n bunyi meow yg dah lm x dgr. Once buka pintu nmpk die n hes trus terkam nak masuk.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚❤️


As soon as that, lepas maghrib mcm tu i trus bawa pergi vet. Guess what? berat die trun about 0.65kg ๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฐ mesti die jumpa raksaksa, anjing n mcm2 bende yg dia x pernah jumpa.. Dr zul (Tanya Sama Vet) pon ckp maybe this few day he experience being a stray cat. Temperature normal but his beat quite unstable and maybe stress, bdn ada jerawat n fungus.. Owh baby, kalaulah u tau mcm mn sedih hati mommy bila u lost dat day๐Ÿ˜ญ  Tp syukur dah balikk..  

My ibu pon bila tau sgt2 happy, even die panggil hummer as kling/pak tam tp she still syg hummer.. Well, binatang kalau dah jaga dari kecil harusla sayang kan? Berbalik pada si hummer, masuk2 rumah die trus minum2 byk giler n then makan.. He mkn mcm lapar giler bit i just let him mkn.. He also nmpk takut2 n i dun no why๐Ÿ˜ฅ

Nota kaki: mommy ❤️u syg!! 

Apr 17, 2014

Missing cat!

HUMMER is missing..

Last time i dgn die on selasa petang before i kluar.. Mlm tu balik nmpk ti gkap dah terbuak n hes not in the house.. Keep on calling him tp x nmpk byg langsung..๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ


Hummer please balik rumah syg... Mommy rindu dgn hummer๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ kenapa hummer lari rumahh..

Nota kaki: hes my first love as b4 i mmg x suke cat.. Hes indoor n only eats RC.. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Apr 16, 2014

Jersey Boy

Sapa nak tiket teater musical free?? Tgn harus diangkat even x tau cite ape.. Haruss okay!!!! Haruss!!! Tq jie✌️

Tq jijie sbb provide free tickets and there were 3 of us me, jijie n aidaa n lg satu asik colleages jijie..


The teathre starts with an opening ceremony by Tan Sri Liew one of SP Setia top management.. And da showww startss but i cant snap any pocture aa ot was prohibited.. 


Dat was the only pic i could snap๐Ÿ˜‚ overall, the musical was ohsem.. But i couldnt manage to snap any pict with the cast.. Our sons turns to four seasons - Franklin, bobby, tommy & nicky what a great performance u guys just madee❤️ Begging, cherry, big gurl dun cry and soo many songss during da musical..

Footnote : tq soo much jijie foe the ticket and i swear tommy is dyingly hensommeeeee.. Aauuwww๐Ÿ˜˜

Apr 11, 2014

Nyata jelita FAREEDA

Tittle nak hebat jerkk... Tp mmg panas les ni lately. Nak komen jugak, tp x nakla menyemak kat wall org laen nnt x pasal2 kne sembur dgn KW. so meh kita tulis kat blog sdiri, kata pon pendapat sendiri kan.. ๐Ÿ˜ฌ

Bila nak beli kereta
Kena tgk kita mampu atau tidak
Kalau mampu beli kereta mewah
Kalau tak mampu beli kereta yg kita mampu
Sebab beli kereta nie tujuan utamanya satu
Untuk memudahkan kita..panas, hujan n etc

Tudung pun sama 
Ia untuk tutup aurat kita
Jadi jgn sampai timbul riak
Yg penting ukur baju badan sendiri
Hak orang hak orang
Hak kita hak kita

Kes famos minggu ni, tudung FAREEDA 

Frankly mmg ibu n our family ada beli tudung FAREEDA and ada je yg labuh so its kinda weird kenapa org ckp singakt n pendek, Its up to ur choice. Pilihla yg menepati kelabuhan, kecantikan n kemampuan kita. 

Pasal patent, itu mmg hak die n die boleh ambil apa juga tindakan pada yg piratekan tudung die. Mahal die bayar nak petentkan tudung tu, beribu2 uolls. So, adil x bg die? Pada saya tak adil sbb yg pirate x bersusah payah memikirkan design dan mempromotekan brg2, hanya sbb nak mendapatkan barang yg sama dgn harga yg murah, pembeli pon belilah yg pirate. Pirate akan tetap pirate even kalau bukan sbb tudung atau x.

Cuma pada saya, tindakan rampas tudung ciplak tu wajar sbb itu mcm pencurian diatas usaha / karya org lain. 

Nota kaki : Again, tepuk dada tanyalah selera n jgn lupa ukur kemampuan diri. Tp jgnlah dok gile brand pulak, laen jadinya nanti ❤️

IBU

Dan apabila mata ibumu sudah tertutup, 
maka hilanglah satu keberkatan didunia ini, 
keberkatan doa seorang ibu.. 

Ateh syg ibu ❤️

Apr 10, 2014

Judgement

Ukur baju di badan sendiri kalau x mampu x perlu beli or make it as ur commitment.

Dah beli, then regret๐Ÿ˜“ Same case bila ade duit, mcm2 bende nak beli or buat tp x fikir whether are we afford with all those? Then, bila dah beli n surely da money will reduce and there u are, start complaining (not da worse if u can express in a good way) but when u start to fefeeling marah marah, org ckp or tegur pon x nak amek tau๐Ÿ’† apa point nak bising to others kan? 

Well, x semua boley layan u mcm tu. Fikir, org laen ada perasaan jugak n sometimes org yg mendengar tu bukanlah drpd kategori beruntung mcm awak yee.. Dont be so selfish. Maybe u rasa diri u susah/byk dugaan but have u ever think of people outside.. Theres people who suffer more than u may expect. Suffered emotionally, physically, pshycology or sometimes dey might hide it from us.. They might be smile ๐Ÿ˜ƒ outside, but in the inside ๐Ÿ˜ฃ wallahualam..

Im not dat good thou, tp mmg kne evaluate diri sendiri selalu. I guess that everyday. Simple example, bila kita masak, jgn kumpul pinggan kotor byk2, bila ade free time in between cooking stage u may wash it sikit2. At the end, x la stressout dapur mcm tongkang pecah๐Ÿ˜ฒ lepas tu nnt mood mesti lari n hairwire sikit jd gile nak wash all the dish.. I hate that! Nmpk x relation dr apa yg i ckp ealier, jgn tangguh n use time/things/money wisely n jgn nnt sbb kita other affected.

Nota kaki : x de kene mengena dgn yg hidup ataupun mati. Dun get too emotional n always think org x suke kita. Positivity will increase +ve aura so be +ve towards others ๐Ÿ˜˜

Apr 9, 2014

Up n down

Nowadays, sgt byk perasaan bercampur baur. Perasaan towards environment n even to myself n sometime mengeluhh.. Its soo not cool! N i wonder why do i feel like dat. gggrrrrrr

B.O.R.E.D did i?
Yes or no ๐Ÿ˜ถ Keep reminding my self dat people always have their attitude n emotions(reminder) but i do feel bored. Am i a bored one?

T.I.R.E.D am i?
Yes!! Definitely im tired of my jobless condtion ite now..๐Ÿ˜ฅ penat memujuk diri mencari kerja2 kosong n x de hasilnya. Penat pujuk diri sendiri melayan kerenah org. Penat merasa apa yg i rasa sekarang n paling penat sekali bila kene jaga hati sendiri at moment where people play on ur heart n cond. X cool lgsg okay๐Ÿ˜“

Haisshh.. Mengeluh lagi, Rasullullah SAW elarang sekerasnya mengeluh, kene semangat n usaha! InsyaAllah pasti ada jalannya.

Dah lama avoid untuk write bende2 yg menjurus kepada ketidakpuasan hati, ke-emotion-an n fefeling2 kat sini. Tp x tau nak speak to whom n how.. I just need to get rid of this so called 'perasaan' thus i x  disturb others woth my so peraonal feling. Tp, mampukah? ๐Ÿ˜ง

Semoga Allah kurniakan kesabaran n kecekalan dlm saat2 mcm ni. Emosi sgt cepat twist and kdg2 rasa x leh handle. Hopefully bende2 ni akan berakhir soooon and when i look back, i could smile and glad with all those hard time i could still be me. InsyaAllah..

Apr 8, 2014

Happy burthday IBU

April 7 here we are again!! Another wiser and older.. Sorry ibu but ateh ❤️ U soo much n i bet no words could descrribe how owsem n great u are since i was born!! May Allah bless your life thoroughly, murah rezeki, pjg umur n insyaAllah ill be your good daughter up to Jannah๐Ÿ˜˜

Ibu, i love you so much as nothing in this world better than you. U are superwoman, queen og my heart and the best mom in this world. you willing to do everything, just for me eventhough you look so tired.

i thank you for always yelling to me when i was wrong

i know you always give your love to me since i was child untill now

i believe that u wont you let anybody hurt  me and you always give me first place in your hear 

from your dotter : ateh loves you ibu and always ❤️ U insyaAllah

Mar 30, 2014

The rule book

“Certainly, We have brought them a Book (the Quran) which We have explained in detail with knowledge, a guidance and a mercy to people who believe." (Al-A'raf: 52)

I don't look at is as a rule book anymore because rule books are boring and there's nothing boring about the Quran. Why didn't I trust Allah when He said He sent it down to us as a gift out of His love and mercy, and not to make our lives difficult or cause stress. May Allah swt make us among those who develop love for the Quran, grow into a better person with it and find joy in spending time with it. 

Mar 26, 2014

IM529 & MH370

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengecam sekeras-kerasnya hukuman mati yang dikenakan oleh Mahkamah Mesir hari ini ke atas 529 orang penyokong Presiden Mesir yang dipilih secara sah menerusi demokrasi, Dr.Mohamad Morsi. 

Sesungguhnya hukuman ini merupakan langkah ke belakang yang menjanjikan masa depan yang serba gelap terhadap amalan demokrasi serta rakyat Mesir keseluruhannya.

Hukuman ini jelas merupakan rentetan daripada langkahjy kuku besi yang didalangi oleh regim pemerintah Mesir untuk mengukuhkan cengkaman kuasa mereka. Cengkaman itu meliputi memberikan kuasa yang lebih besar ke atas Supreme Council of the Armed Forces (SCAF) yang bertindak menafikan samasekali kebebasan serta hak rakyat Mesir untuk bersuara!

ABIM menilai hukuman mati yang dikenakan itu merupakan campur tangan regim pemerintah untuk menakut-nakutkan rakyat Mesir menjelang pilihanraya Presiden Mesir tidak lama lagi. Esok, Selasa 25 Mac 2013, seramai 700 lagi saki baki daripada kira-kira 1200 para penyokong Morsi pula yang akan dibicarakan atas dakwaan mencetuskan huru hara serta mengancam ketenteraman awam.

Usaha untuk memusnahkan gerakan Ikhwan Muslimin yang bergerak serta berdiri di atas dukungan akar umbi rakyat Mesir semakin berleluasa dengan 'pembunuhan kehakiman' terhadap 529 mangsa terbaru ini. Tanggapan bahawa hukuman ini hanya bersifat “domestik” serta tidak mencakupi kepentingan masyarakat awam di peringkat antarabangsa seharusnya dikikis. Pastinya kezaliman terbaru ini bakal merancakkan lagi gerakan diktator negara-negara Arab yang kini bergerak aktif memburu simpatisan Ikhwan Muslimin khususnya di Bahrainn, UAE dan Arab Saudi.

ABIM menegaskan bahawa kemelut politik Mesir ini adalah polemik sejagat yang bakal menjejaskan kestabilan politik dunia. Kebangkitan rakyat Mesir merupakan simbol kebangkitan demokrasi berinspirasikan rakyat yang tertindas. sejak sekian lama. Sikap membisu serta menutup mata masyarakat antarabangsa merupakan pengkhianatan terhadap demokrasi itu sendiri!

Oleh itu, ABIM menggesa rakyat Malaysia serta masyarakat antarabangsa untuk menyuarakan secara lantang tentangan mereka terhadap kezaliman ini. Demi ke arah memartabatkan Demokrasi, Kebebasan, Serta Karamah Insaniah rakyat Mesir dan umat secara keseluruhannya. We Are All Ikhwan (Kita Semua Adalah Bersaudara). 

Amidi Abd Manan, Presiden, Angkatan Belia Islam Malaysia / Muslim Youth Movement of Malaysia (ABIM)

2 berita sedih... 

MH370 berakhir di lautan hindi.
IM529 berakhir di tali gantung

MH370 mungkin mengorbankan 227 penumpang
IM529 akn mengorbankan 529 sbg syuhada'

MH370 mendpt perhatian dunia
IM529 tidak mendpt perhatian dunia

MH370 tidak diketahui motif ke lautan hindi
IM529 bermotif zalim ke tali gantung

MH370 diketuai oleh pilot yg hebat kapten Zaharie..
IM529 diketuai oleh mujahid ulung al mursyidul am Ikhwan Muslimin Dr Badi'....

Takziah buat keluarga MH370&IM529...
Al-Faatihah.....

Mar 25, 2014

Aurat

Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Al-Ahzab : 59

Mar 10, 2014

Period Part 2


waaa... baru perasan post ni x terpost.. padahal dah tersimpan dlm draft lama dah.. phewww pheeww berhabokk =)

After balik from OnG tu, die suggest i makan EPO.. n of course all the cost my mom yg tanggung.. n it doesnt stop there.. start dr jumpa O&G tu, mmg berulang alik hosp selang 3 bulan.. she did ask me tuk makan ubat hormon insead of EPO.. so, i akan makan ubat tu in 3 month time, after that stop for next three month.. during that time, mmg hidup dgn pills and supplements but i x give up sbb i nak period every month! dats my aim.. tp period still x datang every month.. its only come every couple of months tp its teratur n dts make me happy.. a happy i am at dat time =)

but, it still x make me recover fully.. so, bila period x dtg dlm masa 3 month yg makan ubat tu, again i pergi jumpa O&G back.. thank god doctor tu jenis yg support and explain to me in details.. bila u x dtg period, mksdnya ur hormom is not stable, ur ovari could produce an egg and most probably u akan ada masalah untuk get pregnant when u get married.. i was shocked! sapa x nak pregnant n having a baby kan?? so, what i shall do?? i rmember at that time, i was shaking and sad.. but the doc again explain it to me.. its not us, the doc who can guarantee whether u ca have baby or not.. its God (she did say god, as my doc is buddhist) and thats make me smile againn=)

i did continue consuming the pills dr i form 4 sampaila i masuk u.. roughly about 10 years!! give up x yah cakaplaaa.. sentiasa nak give up but im thnakfull sbb my ibu n close friends yg tau masalah i support.. even kakak housemate masa kat uitm pon support n itu antara penyebab i x jadi nak give even kadang2 give up sbb bosan makan ubat..=p  

masa i kat uitm, doc did as me tuk datang on my 3rd day of period.. nak scan PCOS.. what is PCOS.. kita sambung next la eh.. wannna have my sleep nak koje besok!!! jauh nak travellll




Nota kaki : ibu slalu ckp, jgn give up sbb sakit ateh ni sikit je banding ape yg org lain alami.. so, dats part of the reason i kekal positive n x give up on my life.. part 1 kat sini