May 25, 2012

small-deeds

 
These time are hard but it will pass by.. 
Insya Allah


Nota kaki : terbang & redah ke mana saja.. Sesuatu yang tak pasti itu pasti lagi menyeronokkan bukan? Itu tanda nya kehidupan. 

May 23, 2012

Merawat hati

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:"Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota, itulah hati." 
Bukhari dan Muslim

Setiap penyakit akan ada ubatnya. Penyakit yang paling sukar diubati adalah penyakit hati manusia. Jika hati manusia sudah sakit dan pemilik hati tersebut tidak tahu bahawa hatinya berpenyakit maka sukar untuk di ubati. Tetapi jika pemilik hati tahu dia sedang sakit dan berusaha untuk mencari penawarnya maka ianya satu petanda bahawa ubat yang dicari akan ditemui dan insya Allah hati tersebut akan dapat di ubati dan akan menngalami penyembuhan.


Terdapat 18 cara dan rawatan hati yang perlu dilakukan supaya hati kalian dapat dirawat dan terhindar daripada penyakit hati. Perkara-perkara tersebut adalah seperti berikut :
1. Mentarbiah hati supaya mencintai Allah SWT dengan sedalam-dalamnya.
2. Membaca serta bertadarus (menyelidik) makna dan maksud-maksud ayat al-Quran.
3. Mendekatkan kepada Allah SWT dengan amalan-amalan sunat.
4. Khusyuk dalam solat.
5. Memperbanyak zikir dan memohon ampun kepada Allah SWT.
6. Melakukan kebaikan kerana ikhlas kepada Allah SWT dan mengharapkan keredaan-Nya.
7. Melakukan amal dan ibadat berdasarkan perintah Allah dan Rasul.
8. Beriktikad dengan akidah yang betul.
9. Sentiasa melakukan muhasabah diri.
10. Memperuntukkan masa bagi Allah SWT menerusi penggarapan ilmu-ilmu agama.
11. Memperbanyakkan qiyamullail, berdoa terutamanya pada sepertiga malam.
12. Tunduk dan khusyuk kepada Allah SWT dalam segenap tindakan dan perbuatan.
13. Memastikan sumber makanan dan pakaian adalah halal di sisi Allah SWT.
14. Menundukkan penglihatan kepada perkara-perkara yang diharamkan Allah SWT.
15. Suka menziarahi kubur dan mengingati mati.
16. Sentiasa bersyukur dan reda kepada Allah SWT atas segala nikmat yang dikurniakan.
17. Suka membantu anak-anak yatim dan bermesra dengan mereka.
18. Suka bersahabat dan duduk dengan orang-orang soleh yang boleh dijadikan teladan.

بَلَى مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ

(Tidak demikian) bahkan barang siapa yang menyerahkan diri kepada Allah, sedang ia berbuat kebajikan, maka baginya pahala pada sisi Tuhannya dan tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati

(Al-Baqara 2:112)

May 19, 2012

ECM 754

penat! mengeluh??
bancuh concrete berdua
owh tipu ade abg halim, ata, fiza, firdaus n daud tolong

nm sape tertinggal sila angkat tgn
i need a break #_#

perassan sekarang? sgt enjoy!

k bye!

May 17, 2012

Cintaku Padamu Seluas Angkasa

Salamku kepada Mu yang lebih Allah
Junjungku kehadiran Mu ya Rasul Allah
Rinduku kepada Mu selalu dihatiku
Terluntur dijalanku yang lebih Allah
Cahaya dihatiku ya Rasul Allah
Cintaku kepada Mu selalu di hatiku

Sallallah alai Muhammad
Sallallah alai wassallam
Ya nabi salam alaika
Salawatullah alaika

Cintaku pada Mu seluas angkasa
Terbentang di jagat raya

Nota kaki: selawat by  6ixth sense 

May 14, 2012

My Perodua Story!!

i found sumthing interesting masa jalan2 kat website perodua!!!  

kite dah tulis pasal katak itam kite dalam tu..
*
*
*
*
*
Aku mengenali katak itam masa umur aku 22.. masa mula2 ayah n ibu bagi katak itam pada aku, aku rasa kecewa  sgt!! Tau kenapa?? Sbb expect dapat kereta laen... dan sejak hari tu bemulalah hari2 sebagai tuan si katak itam... Hari2 yg dilalui sgt ceria n gembire sbb die adelah sgt memahami (dalam erti kata laen die adelah sgt jimat!!!) dgn minyak yg sgt berbaloi2!! Owh aku mula jatuh hati dgn si katak itam.. lebih menyeronokkan bila kawan serumah pon berkongsi rahsia yg sama, tapi die pakai katak orange *_*

 bdw sebelom kehadiran si katak itam lg, memang aku pergi kelas tumpang si katak oange tu pon!! So, kesimpulannye hidup aku memang dikelilingi oleh katak2 yg berwarna warni!! *lompat2* x lame lepas tu best friend saya pon dibelikan katak itam jugok!! Tp die ni kes laen sikit sbb die dapat special edition (naseb bdn, rezeki org kan??) Dan sejak hari tu sehinggalah sekarang hidup aku dipenuhi dan ditemani sikatak itam.. kemana2 jer dgn die.. Perlis, Singapor, Terengganu owh merata Malaysia la die bejalan!! 

Pernah sekali saye telah menyebabkan si katak ilang bibir yg gojes.. kesian kot!! Terpaksalah aku menghantar die ke spa semat2 nak bagi bibir die mungel balik seperti biasa.. kecian tau, x pasal2 kene buat operation tukar bibir.. (saya janji x bg awak sakit lagi ye sikaktak itam) N hari ni aku dgn bangganya mengakui tanpa ragu2 aku mmg menyayangi si katak itam.. comfort sudah pasti!! Ape lagi yg aku perlukan disaat merayap2 kalau bukan si katak itam... 


Foot Note: Katak itam @ Myvi M** 9***, saye adelah sgt menyayangi anda!!!
 

May 13, 2012

bitch slap??

If you ask me how am I doing lately..  I’ll say “I’m ok”


but actuallly.. “I’m not  ok”
Tapi muka nampak happy je kan?

I’m trying to be strong, for the sake of him..
like seriously i just let his call ringing without an asnwer.. 
i do take it after 5-6 times... 
talking like nothing happens.. but the truth is I’m on the verge of crying!
Nota kaki: Hanya mampu berdoa je.. sebab malas nak fikir.  Kalau menangis pun, buat pedih mata.. kan???

May 9, 2012

i'm what i think!!

Life is too short to regrets. Love the people who treat you right, and forget about the ones who don't. Most importantly, believe that everything happens for a reason =)
If you get a chance, take it. If it changes your life, then let it. Nobody said that it would be easy, they just promised that it would  be worth it.

Nota kaki:  You just have to think positive, always!! love *__________~ 

May 8, 2012

ape?

what a weekend, hectic? nope!!
probably this is the most unwanted weekend i wish in my life..
lies, dishonesty, sorrow.. but one for sure..

mengantuk, nk tido!
k bai!!

Nota Kaki: hati lega dapat menulis, di post ke lautan jaluran lebar pasti belum tentu...

May 7, 2012

it's my mum burthday!!!

Happy Burthday Mak Uda!!! May Allah bless your life thoroughly...
Nothing can beat your love towads me since ateh kecil sampai sekarang...
Semoga uda dipanjangkan umur, murah rezeki (pastu bg kite) n semua yang baek2 la..
Ateh sayang uda sangat byk!!

xoxo

May 4, 2012

remembrance

"Therefore remember Me (by praying, glorifying), I will remember you, and be grateful to Me (for My countless Favours) and never be ungrateful to Me."
Al-Baqarah, Ayat 152.


Abu Hurairah RA:
The Prophet SAW said, "Allah SWT says, I am just as My slaves thinks I am, (i.e. I am Able to do for him what he thinks I can do for him) and I am with him if he remembers Me in himself, I too, remember him in Myself; and if he remembers Me in a group of people, I remember him in a group that is better than them; and if he comes one span nearer to Me, I go one cubit nearer to him; and if he comes 1 cubit nearer to Me, I go a distance of two outstretched arms nearer to him; and if he comes to Me walking, I go to him running."


Sahih Al-Bukhari, Vol 9, Hadith No 502.