Dec 1, 2012

pulang

Asssalamualaikum, 

hey, hello,hi u awesome people!! its been ages it seems since i last updated my blog =) well, basically its been more than 2 months since my last x best update.. i feel I’ve neglected due to my hectic responsibilities each day... weekk =P 


I am trying to be as energetic as possible.. to be extremely positive now.. just pass SIRIM audit and today I thought of just sharing some of my personal experience / encounters / stories tht i’ve had the past few months...


laugh, mad, sad, excitement, grumpy, n the hard part is when u down.. its not that easy to cry, but i have u really experience crying for something you think is out of this world & is in your heart? it's beyond ordinary but its do gives a great content feeling to our heart.. this is when u found what u have been missing all this while.. the unexplainable.


life seem likes a burning candle.. what is left by a burning candle is just ashes from melted wax.. what is left from a broken soul is just a last tear drop from a broken spirit.. and spirit is what we =)


the sun do rise everyday.. the sun shines around us, gives us light, gives us many graet days.. but, in the end the sun that we own is in us. Our heart should shine everyday to create the best light in our soul.. we are happiness within u.. 


nota kaki : setiap kali kita berfikir, kita berada di dalam ruang itu... Itulah dunia kita yang lagi satu


Nov 30, 2012

Period Part 1

sebenarnya ini masalah saya dari mula2 akil baligh lagikk.. sejak dari anak dara lagi period saya x teratur.. masa form 2 which is 14 years old ive got my 1st period and yg second datang a year after which masa i form 3! imagine, setahun sekali.. tp masa tu x kisah sgt.. tp masa form 3 tu peliklaa.. sbb my friends ramai yg period teratur.. mcm jeles.. so, once masuk form 4 sy jd memang cuak sebab tak ade period untuk setahun.. so, my mom bawa pergi ke hospital.. 

pergi jumpe doctor & time tu doctor cakap normal lah.. sbb saya stress & i kan remaja. So balik kt umah dengan hampanya.. but, its come with lots of ubat n medication in order tuk make sure my period stable.. but then period datang 2x sebulan.. Again pergi jumpe the same doctor.. masa tu doc tu cakap masalah tu hanya akan solve once i've get married.. and leps tu trus balik without any good explanation from her..

But, instead of that doc, my mom bawa i pergi jumpa OnG trus!! minum air masak byk2 sampai loya to make sure bladder penuh.. then, scan and they notice that my ovari is swollen (my right ovari).. sedih okay!! thats mean, i mmg kne makan ubat yg sgt byk...  

Nov 19, 2012

Sep 22, 2012

Those memories!!

I really do cherish my time and experiences in the company that i had worked for.No words could ever
compare or describe how much i enjoyed it.Wish i could share with you all the whole bunch of photos that i have but there's too many! For those who have added me on facebook probably had seen the whole bunch of photos that i have uploaded in individual albums and cross some familiar photos here...



Jul 26, 2012

friend vs lovers

More than friends
less than lovers ❤
some people do believe it
but not all

that best describes us
parents might get it differ
all i know
thats the tied that relate us

nobody hurts
yets so much people ask
who is she?
why it wouldn't be u?

i dun have an answer for that
all i know
hes my best man ever 
up to this moment

but,
yes, we are more than a friends should be
but believe me that the feeling is much less than lovers ❤

nota kaki: tq for being such wonderful bff of mine  


Jul 25, 2012

questionnaire

May of us suffer deeply as every single thing sin this whole world has it way. Is it fair fo rus to question our fate n destiny? I dun think so.. Its all qada'n qadar and being stated up there at the Loh Mahfuz. Yes, we may try so hard to make it differ than it should be, but did u know what it should be? Allah S.W.T know and only HIM know that. 


U hope, i hope, all of us hope that whatever we/ve wish for standing in front of us, happen to us. have u ever made the coincidental?? if you had so, ts a dream come true babe!! But for me, every sinle day is a new day for me, live, life, laugh, sad, mad, overreact, annoying and sometime hard to handle. Well, most of the time hard to handle!! 


nota kaki: for HIM who make the best judgement about us

Jul 18, 2012

mr..

i just wanna get married to my bestest best friend.
i wanna talk to him forever because he gets me and honest.
i wanna listen to him till i fall asleep.
i wanna make him laugh and laugh at him.
i want to be by his side when he succeed, and when he doesn't.
i want to force him to eat my homecooked meals and desserts *eventhough he doesn't like them. don't care.
i want to be at home to greet him when he comes back from work.
i want to be led by him when praying.


foot note: dear Mr future, i bet ur not reading this but i do hope soon you able to appreciate me the way i do.. Insya Allah..

Jul 8, 2012

♥ me ♥ U ♥

Nobody kills me like you  
Nobody gets me like you do
Nobody thrills me like you do 
Nobody cares for me like you do
Nobody listens to me like you do
Nobody talks to me like you do 
Nobody holds me like you do
Nobody sings to me like you do
Nobody adores me like you do

But
What makes the most is
Nobody loves me like Allah S.W.T 



Jul 7, 2012

Hatiku

aku mmg manusia yang lemah.. sgt tak kuat tapi aku sdg cuba utk kuatkan hati sediri sbb aku percaya Allah sentiasa denganku.. bisikan kata-kata manusia sekelling ditambah dunia yg sesak selalu utk melemahkan semangat untuk diri ini berubah.. sgt mudah aku tersasar tapi syukur aku sentiasa mendapat semangat daripada yang tersayang.. keluarga dan mereka yg rapat pasti tahu.. mencuba n terus mencuba mengikhlaskan hati kerana Allah Taala.. titisan air keluar daripada mata sesekali... terlalu byk khilaf dan dosa yang aku buat sepanjang 26 tahun.. kadang2 terasa tidak akan diberi peluang untuk balik ke jalan yang benar..
selalu aku befikir, aku bertudung tapi cukup ke tudung yg membaluti rambutku? aku sdg belajar menutupi auratku supaya sempurna walaupun tidak sempurna saat ini.. Solat, jarang2 sekali cukup 5 waktu sehari semalam.. aku x malu berkata sbb itu diri aku.. tapi sentiasa aku berdoa agar hati ini istiqamah dengan perubahan yg aku rasa perlu pada diri ini walaupun sedikit demi sedikit.. Insya Allah.. 
terbayang saat mendengar kata-kata Ustaz Yusnan dalam slot Feqh Dakwah sangat membuka hati aku.. "Antara memakai tudung dan solat, mestilah kita ingatkan tentang solat dahulu." 
saat membaca nota2, terjumpa sabda Rasullullah S.A.W,
"Cukuplah bagimu empat wanita terbaik di dunia iaitu Maryam bt Imran, Siti Khadijah bt Khuwailid, Fatimah bt Muhammad dan Asiah, isteri Fir'aun" 
                                                                                                      -hadith riwayat Ahmad, Abdurrazaq, Trimidzi, Ibnu Hibban dan Hakim

Ya Allah, ampunkanlah aku. Sesungguhnya aku tidak layak masuk syurgamu, tetapi tidak pula ku sanggup menanggung seksa nerakamu. Kau pimpinlah aku menuju ke jalan orang yang bertakwa iaitu orang yang mendapat hidayah. Istiqomahlah hati ini. Kurniakanlah aku keluarga, kekasih, dan sahabat daripada orang yang soleh dan solehah. Amin...
Nota kaki: Bila dia di hatiku berkata..

Jul 4, 2012

Amalan Nisfu Sya'ban


Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan tertib dan setiap satunya diniatkan memohon:
  • Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
  • Ditetapkan iman sehingga ke akhir hayat dan dijauhkan dari bala bencana.
  • Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.
Rasulullah SAW bersabda:  “Pada malam pertengahan bulan Syaaban, Allah menyampaikan wahyu kepada malaikat maut setiap orang yang akan dicabut nyawanya pada tahun itu.”  (Hadis Diriwayatkan oleh Ad-Dainuri

Pada malam Nisfu Syaaban digalak memperbanyakkan beristighfar (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil serta mohon diampunkan Allah dosa-dosa ibu bapa dan keluarga kita.Solat-Solat Sunat:
  • Solat Sunat Mutlaq
  • Solat Sunat Isyraq
  • Solat Sunat Dhuha
  • Solat Sunat Rawatib
  • Solat Sunat Awwabin
  • Solat Sunat Tahajud
  • Solat Sunat Tasbih
  • Solat Sunat Taubat
  • Solat Sunat Hajat
  • Solat Sunat Witir.
Membaca Al-Quran dan memperbanyakkan sedekah.
Sesungguhnya Malam Nisfu Syaaban ini adalah kesempatan untuk menyuci dan memperbaiki diri dengan meminta ampun dari segala dosa bagi mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Oleh itu, sewajarnya kita memperbanyak melakukan amalan soleh pada malam berkenaan sebagai satu medan latihan rohani ke arah mempersiapkan diri menyambut kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak.

Jul 1, 2012

Menolong dan ditolong

Menolong pn housemate saya membuat blog sambil ditolong menghabiskan spagetti alfredo saya yg x sedap!! Ngee =)

Jun 25, 2012

syukur

A devout Muslim women have never felt lonely

because the presence of God is closer than her own veins

Jun 23, 2012

kasihan

Diam--dia lemah.
lantang--nampak salah.
mesra--dia sundal.
pasif--suami gatal.


kahwin--"bila beranak?"
tak kahwin--pasti digelak.
berzuriat--xcukup sempurna.
tak berisi--lagi dikata.


berhijab--tak cukup labuh.
tanpa tutup--lagilah heboh.
setia--dimadu sana sini.
curang--dicanang keji.


terlalu cinta--dimain2kan.
terlalu berjaga--dimarah2kan.
sering nangis--rimas selalu.
mata kering--dipanggil batu.


orang mendosa--yang salah perempuan.
bila pahala--lelaki diagungkan.
buat betul--pelbagai dipersoal.
buat silap--sekampung berbual.


nota kaki : aduhai--kasihan perempuan

Jun 18, 2012

carbonara

Im cooked cause im stressed.. Tq to thise yg makan my spagetti nyum nyum.. Mengantuk sbb besok mau pergi key ell.. Pai pai.

Jun 15, 2012

Duckling?

with a bit help from sweet little friends now i can smile.. But i'm still dat ugly fat duckling i guess.. But who cares as one fine day i'll be the white swan isn't it?? Bdw, thank again to the bad bugs 😖

I feel like going to washroom now n enjoying my yayak tapi mcm x nak yayak at office.. Pemalas punyer perempuan kan?? Ayoyoyoo.. Tapi lapar mcm mana??

continuously call ibu n mak n mengadu itu ini mcm x jumpa bertahun padahal every week balik melaka okeh!! N once i start complaining ibu just play her role ~ Listening with no bored 😳 kalau i la, ibu cite baru nak masuk 2nd paragraph i dah pausekan n suh bg conclusion, potong betulkan?? Lol!! Tq 4 being here ibu n mak!! Ateh sayang kamu!!❤😚❤😍❤ sampai lemas!!


Nota kaki: u start to fall down when u start to give up!! So, dont give up ladies 💊(mkn panadol lepas tu bgn mesti lupe) untunglah kalau boley mcm tu..

Jun 14, 2012

Intebiu lagi?? Owh mai 😓

Arini ada interbiu... Doakan yg terbaek to happen!!! Tq pd minah hume ni yg sudi tmn saya lunch n lepak opis die... N tq juga bw perg mkn strawberry field cafe yg nyummeh itu!!! Wish me luck semua ❤


nota kaki: nasi grg td sgt nyummeh kot 💓

Jun 13, 2012

Crap!!

Down, dat just suits me now!! U know what i think hurts me most? The facts that ive been replaced n no matter what u did it wasn't enough.. I've no regret but i miss us.. don't get me wrong bestfren, I dont mean us being together as i noe that Allah have planned everything for a reason, i mean like i miss u being so close like our kids, teenage and study life.. Telling each other everythings with no doubt n worries.. 😣

Jun 5, 2012

malas

Malas berbunyi, malas bergerak, malas response, malas semuanya.. 😷

Jun 4, 2012

menghitung hari

sangat lama x bercerita pasal diri sdiri.. Tp mcm x da masa, kehulu kehilir mengaudit org., kesana kesini cari lecturer, siapkan asiment.. Hidup tanpa masa kosong.. penuh jadual padat dalam diri.. Kemana keseronokan x aku tau.. hilang mengjauhi sampai aku pon x pasti apa yg dibuat btl atau x..

Jun 1, 2012

wana - wani!!!

Pemakaian warna mengikut hari pula membantu menyerlahkan penampilan seseorang. 

  • Warna putih elok dipakai pada hari Isnin kerana ia mengandungi rahsia roh yang melambangkan kesucian bagi memulakan kerja pada minggu tersebut.
  • Warna merah jambu dan ungu pula sesuai dipakai pada hari Selasa di mana ia menggambarkan kasih sayang. 
  • Hari Rabu sesuai berwarna biru yang menggambarkan kekuatan vokal dan jika anda ingin mengadakan sebarang temu janji, elok diadakan pada hari Rabu.
  • Warna oren atau kuning pula katanya mampu merangsang bahagian perut dan ia sesuai dipakai pada hari Khamis 
  • Hari Jumaat = warna hijau. 
  • Hari Sabtu digambarkan dengan penyucian darah dalam tubuh badan melalui warna merah 
  • Hari Ahad sesuai dengan warna hitam.



tapi, tau x pilihan2 warna 2012?? trend warna 2012 ni lawa-lawa,  mana pilihan yang korang suker ek…kalo ikutkan  saya semua nyer lawa..untuk dijadikan tema warna baju raya  tahun 2012… Warna pink cabaret tu cam cantikkan pastu dipadankan ngan warna biru takpun warna lilac dan Margarita tu sweet sesangatkan….kiter berangan dulu ek pastu baru gi mencarik kainnyer, kat masjid india tu…


haha trend warna  2012   ni boleh gak dijadikan warna tema perkahwinan (kalau nak kawen dah la) tak ketinggalan warna tema rumah tahun 2012 (kalau rase byk duet berguni2 nak cat rumah la)


nota kaki: saye suke color block!!


May 25, 2012

small-deeds

 
These time are hard but it will pass by.. 
Insya Allah


Nota kaki : terbang & redah ke mana saja.. Sesuatu yang tak pasti itu pasti lagi menyeronokkan bukan? Itu tanda nya kehidupan. 

May 23, 2012

Merawat hati

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:"Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota, itulah hati." 
Bukhari dan Muslim

Setiap penyakit akan ada ubatnya. Penyakit yang paling sukar diubati adalah penyakit hati manusia. Jika hati manusia sudah sakit dan pemilik hati tersebut tidak tahu bahawa hatinya berpenyakit maka sukar untuk di ubati. Tetapi jika pemilik hati tahu dia sedang sakit dan berusaha untuk mencari penawarnya maka ianya satu petanda bahawa ubat yang dicari akan ditemui dan insya Allah hati tersebut akan dapat di ubati dan akan menngalami penyembuhan.


Terdapat 18 cara dan rawatan hati yang perlu dilakukan supaya hati kalian dapat dirawat dan terhindar daripada penyakit hati. Perkara-perkara tersebut adalah seperti berikut :
1. Mentarbiah hati supaya mencintai Allah SWT dengan sedalam-dalamnya.
2. Membaca serta bertadarus (menyelidik) makna dan maksud-maksud ayat al-Quran.
3. Mendekatkan kepada Allah SWT dengan amalan-amalan sunat.
4. Khusyuk dalam solat.
5. Memperbanyak zikir dan memohon ampun kepada Allah SWT.
6. Melakukan kebaikan kerana ikhlas kepada Allah SWT dan mengharapkan keredaan-Nya.
7. Melakukan amal dan ibadat berdasarkan perintah Allah dan Rasul.
8. Beriktikad dengan akidah yang betul.
9. Sentiasa melakukan muhasabah diri.
10. Memperuntukkan masa bagi Allah SWT menerusi penggarapan ilmu-ilmu agama.
11. Memperbanyakkan qiyamullail, berdoa terutamanya pada sepertiga malam.
12. Tunduk dan khusyuk kepada Allah SWT dalam segenap tindakan dan perbuatan.
13. Memastikan sumber makanan dan pakaian adalah halal di sisi Allah SWT.
14. Menundukkan penglihatan kepada perkara-perkara yang diharamkan Allah SWT.
15. Suka menziarahi kubur dan mengingati mati.
16. Sentiasa bersyukur dan reda kepada Allah SWT atas segala nikmat yang dikurniakan.
17. Suka membantu anak-anak yatim dan bermesra dengan mereka.
18. Suka bersahabat dan duduk dengan orang-orang soleh yang boleh dijadikan teladan.

بَلَى مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ

(Tidak demikian) bahkan barang siapa yang menyerahkan diri kepada Allah, sedang ia berbuat kebajikan, maka baginya pahala pada sisi Tuhannya dan tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati

(Al-Baqara 2:112)

May 19, 2012

ECM 754

penat! mengeluh??
bancuh concrete berdua
owh tipu ade abg halim, ata, fiza, firdaus n daud tolong

nm sape tertinggal sila angkat tgn
i need a break #_#

perassan sekarang? sgt enjoy!

k bye!

May 17, 2012

Cintaku Padamu Seluas Angkasa

Salamku kepada Mu yang lebih Allah
Junjungku kehadiran Mu ya Rasul Allah
Rinduku kepada Mu selalu dihatiku
Terluntur dijalanku yang lebih Allah
Cahaya dihatiku ya Rasul Allah
Cintaku kepada Mu selalu di hatiku

Sallallah alai Muhammad
Sallallah alai wassallam
Ya nabi salam alaika
Salawatullah alaika

Cintaku pada Mu seluas angkasa
Terbentang di jagat raya

Nota kaki: selawat by  6ixth sense 

May 14, 2012

My Perodua Story!!

i found sumthing interesting masa jalan2 kat website perodua!!!  

kite dah tulis pasal katak itam kite dalam tu..
*
*
*
*
*
Aku mengenali katak itam masa umur aku 22.. masa mula2 ayah n ibu bagi katak itam pada aku, aku rasa kecewa  sgt!! Tau kenapa?? Sbb expect dapat kereta laen... dan sejak hari tu bemulalah hari2 sebagai tuan si katak itam... Hari2 yg dilalui sgt ceria n gembire sbb die adelah sgt memahami (dalam erti kata laen die adelah sgt jimat!!!) dgn minyak yg sgt berbaloi2!! Owh aku mula jatuh hati dgn si katak itam.. lebih menyeronokkan bila kawan serumah pon berkongsi rahsia yg sama, tapi die pakai katak orange *_*

 bdw sebelom kehadiran si katak itam lg, memang aku pergi kelas tumpang si katak oange tu pon!! So, kesimpulannye hidup aku memang dikelilingi oleh katak2 yg berwarna warni!! *lompat2* x lame lepas tu best friend saya pon dibelikan katak itam jugok!! Tp die ni kes laen sikit sbb die dapat special edition (naseb bdn, rezeki org kan??) Dan sejak hari tu sehinggalah sekarang hidup aku dipenuhi dan ditemani sikatak itam.. kemana2 jer dgn die.. Perlis, Singapor, Terengganu owh merata Malaysia la die bejalan!! 

Pernah sekali saye telah menyebabkan si katak ilang bibir yg gojes.. kesian kot!! Terpaksalah aku menghantar die ke spa semat2 nak bagi bibir die mungel balik seperti biasa.. kecian tau, x pasal2 kene buat operation tukar bibir.. (saya janji x bg awak sakit lagi ye sikaktak itam) N hari ni aku dgn bangganya mengakui tanpa ragu2 aku mmg menyayangi si katak itam.. comfort sudah pasti!! Ape lagi yg aku perlukan disaat merayap2 kalau bukan si katak itam... 


Foot Note: Katak itam @ Myvi M** 9***, saye adelah sgt menyayangi anda!!!
 

May 13, 2012

bitch slap??

If you ask me how am I doing lately..  I’ll say “I’m ok”


but actuallly.. “I’m not  ok”
Tapi muka nampak happy je kan?

I’m trying to be strong, for the sake of him..
like seriously i just let his call ringing without an asnwer.. 
i do take it after 5-6 times... 
talking like nothing happens.. but the truth is I’m on the verge of crying!
Nota kaki: Hanya mampu berdoa je.. sebab malas nak fikir.  Kalau menangis pun, buat pedih mata.. kan???

May 9, 2012

i'm what i think!!

Life is too short to regrets. Love the people who treat you right, and forget about the ones who don't. Most importantly, believe that everything happens for a reason =)
If you get a chance, take it. If it changes your life, then let it. Nobody said that it would be easy, they just promised that it would  be worth it.

Nota kaki:  You just have to think positive, always!! love *__________~ 

May 8, 2012

ape?

what a weekend, hectic? nope!!
probably this is the most unwanted weekend i wish in my life..
lies, dishonesty, sorrow.. but one for sure..

mengantuk, nk tido!
k bai!!

Nota Kaki: hati lega dapat menulis, di post ke lautan jaluran lebar pasti belum tentu...

May 7, 2012

it's my mum burthday!!!

Happy Burthday Mak Uda!!! May Allah bless your life thoroughly...
Nothing can beat your love towads me since ateh kecil sampai sekarang...
Semoga uda dipanjangkan umur, murah rezeki (pastu bg kite) n semua yang baek2 la..
Ateh sayang uda sangat byk!!

xoxo

May 4, 2012

remembrance

"Therefore remember Me (by praying, glorifying), I will remember you, and be grateful to Me (for My countless Favours) and never be ungrateful to Me."
Al-Baqarah, Ayat 152.


Abu Hurairah RA:
The Prophet SAW said, "Allah SWT says, I am just as My slaves thinks I am, (i.e. I am Able to do for him what he thinks I can do for him) and I am with him if he remembers Me in himself, I too, remember him in Myself; and if he remembers Me in a group of people, I remember him in a group that is better than them; and if he comes one span nearer to Me, I go one cubit nearer to him; and if he comes 1 cubit nearer to Me, I go a distance of two outstretched arms nearer to him; and if he comes to Me walking, I go to him running."


Sahih Al-Bukhari, Vol 9, Hadith No 502. 

Apr 26, 2012

damai

Ya Allah mudahkanlah semua urusanku janganlah disukarkan..
Ya Allah bantulah aku mengingati Mu dan beribadat dengan baik kepada Mu.


Lately, ive been missing Mecca so much. I'ts been 6 years since my last visit on 2006. When did i have the chance to get back there?? It's a feeling that a words can't describe. Go for it n feel it and i'm glad that i've been there twice. The differences is too wide differ here..

nota kaki : People perform solat on time at anywhere yet here.... 

Apr 25, 2012

its word much wednesday

Did u have purpose in life?? 

My entire life people pushed me to be ordinary, sumone which i'm not independently wanna be. Every single person which exist in my life questioning, criticizing my act and the decision i made. Okay, lets follow them, edited enough i guess =) Im not sure whether i have the capability to accept any of them and turn into something constructive now. Ex boyfriend looked for ordinary. But i always thought that i was worth more than that. noted =) 

nota kaki : that's all I could do more than just being a girl.

Apr 24, 2012

mars vs venus?

looks how women n men can easily differ from each other...


Nota kaki : sila faham kenapa lelaki rasa pilihan warna baju adelah senang while for a gurl colour's are thousands =)

Apr 12, 2012

me n u

i just had a great conversation with yo u last time we're on outing
it was an awesome =)
i feel so great i can actually tell u all that.
But, it is the correct time for me to ask you da question
question which i can't really ask u dat night..


nota kaki: saya pemalu okay! have u ever feel somethin towards me like i do??

Apr 9, 2012

beribu sesalan

Terlanjur kata boleh di undur, terlanjur kata...?? penat memohon sekalipun, kalau dah tekesan di hati sang lelaki itu pasti susah untuk di robohkan benteng kepercayaan.. salah sendiri aku akui, diri sendiri yang menanggung sakit tu.. payah sgt payah untuk diri ini menahan dari berlaku tp itulah yg terjadi... wahai hati bersabarlah.. sesungguhnya aku tahu yg hati ini lebih kuat walau x bertulang.. 
perjalanan membuatkan kita mengenal  kehidupan sebenar.. bermula dr cinta monyet, kucing atau mungkin  apa jenis sekalipun, kesan di hati pasti akan ada, walau mungkin cinta itu dtg hanya untuk sebentar.. 
hampir setahun aku mencuba bertanya si hati, siapa dia?? dan akhirnya aku temu jawapan. pasti? tp bagaimana?? ak yg menidakkan dulu, kini aku yg mengiyakan.. berputar2 dan akhirnya pasti.. tapi, pasti itu bukan janji Allah.. janji Allah hanya benar bila pasti istikharah menjadi jelas.. dan aku hampir pasti akan kejelasan itu.. itu janji Allah yg sebenar =)
Ya Allah,
"Jika namamu yang ditulis di Luh Mahfuz untuk diriku, nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan dalam diri ku.. Tugas pertamaku bukan mencari dirimu tetapi mensolehahkan diriku."
"Sukar untuk mencari soleh dirimu andai solehahku tidak setanding dengan kesolehahanmu. Janji Allah pastiku pegang dalam misi mencari diri 'Lelaki yang baik untuk wanita yang baik."

Seandainya rindu ini suci maka kuatkanlah...
Seandainya ukhuwah ini kudus maka panjangkanlah...
Seandainya luka ini berhikmah maka biarlah...
Seandainya ingatan ini berfaedah maka teruskanlah...
foot note: sesal itu pasti berguna suatu hari nanti #_#

Apr 3, 2012

saddy maddy part 2!!

A devout Muslim women have never felt lonely

because the presence of God is closer than her own veins

nota kaki: plese be thankful on what u have

Apr 2, 2012

saddy maddy

currently saya adelah emotional


new job

new workplace

new environment

new colleages

new tasks

new bosses

new mak cik jijah / dulu auntie roslin

new lah segalanya!!!!
 

Mar 29, 2012

u

sometimes i just can't understand u

where am i inside u

i want to be ur idea of perfect's 

Mar 21, 2012

perkahwinan

Kenapa lambat ? 
Kerana Allah Tahu masa yang terbaik untukku


Dah berpunya ? 
Ya.. kerana setiap org telah ditetapkan jodoh masing2


Siapa ?  
Allah sedang uruskan & kelak diperkenalkan kepadaku gerangannya


Bila ? 
Bila kami dah dipertemukan menurut perancanganNya


Usahlah selalu bertanya perihal bila orang tu nak kahwin.. kerana itu urusan dan rahsia Allah, sedangkan yang ditanya pun masih menanti pasangannya. Sampai masa yang tepat,pasti Allah akan membongkarkannya untuk kita...♥
 

foot note: kesimpulan nye jgn tnye selalu... Allah sedang mengaturkan yang terbaik utk hambaNya... Insya Allah. :)

Mar 16, 2012

Sabar itu iman

You might be married to the worst man on earth, like Asiah who married Firaun (Pharoah) but it didn't change her (aqidah). 
You might be married to the best man on earth, like Nabi Lut's wife yet that doesn't mean you're going to Jannah with him. 
You might not be married at all, like our beloved Maryam yet Allah SWT places your status above all other women on earth. 
Have faith in Allah always and place your full trust in Him.
He's the central focal point of our lives " 

- Heba El-Haddad

Mar 15, 2012

sakit

ptg td, ibu telefon.. yeeaay!!! super happy =)
borak2 dgn ibu, n she told that my anak2 sakit.. 

uwwuwuwu... pity them!!
ibu bawa pergi clinic n they get an injection n medicine.. 
tq ibu!!

fote note: i miss all those moments  with them!! wiken mari pulang melaka +_+

Mar 13, 2012

perempuan dan wanita,

I am confused =_=
what beauty means in the eyes of men?? 
Does the voluptuous physique?? 
Or on the charming character??
Whatever the answer.. I am still me =)  
I am a girl, a woman, a daughter...
It's my fitrah of love seen beautiful
but, the beauty of a woman shall be defined as what?
on the clothing she worn? or how she combs her hair?


the more she look after ourself 
cover thy nakedness neat
polite speech and gesture 
the HIGH VALUE she looks in a man *_*

out of all, it must be seen from her eyes
because that is the door of her heart 
the place where LOVE IS AVAILABLE


Nota kaki: I am looking for beauty which recognized by Allah, may Allah bless my intention.. I love u ayah