Feb 8, 2011

persamaan menyamai...

siapa kata kita sanggup mengorbankan kebahagiaan hati sendiri? siapa kata dalam hati kita penuh dengan ketulusan? siapa kata mahu membahagiakan hati sendiri perlu memikirkan hati-hati yang lain? untungkan bila kebahagiaan hidup datang bagai arus deras melimpah-limpah membanjiri hati.. tak perlu berasak-asak & bertolak-tolak untuk menjayakannya.. Tapi, selalunya semuanya x semudah yang kita inginkan, kadang2 ada halangan perlu kita lalui untuk mencapai impian hati tp kita jangan mengeluh, mmg susah untuk kita menetapkan hati, tapi semuanya bergantung pd diri kita sendiri...

Hari ini kita kuat berkata pada diri kononnya x nak menyakiti hati orang lain, x nak berkongsi kasih, takut bila berpaling kasih. tetapi esok lusa??? lain pula jadinya Semua kata-kata, prinsip yang pernah kita tanamkan dlm hati terlepas... jatuh terhempas!! Segala ego tercalar balar..hancur hati bila terjadi pd diri kita sendiri.. kenapa tiba2?? mengapa yang lain x lagi penting, hati & jiwa sekeliling x diambil peduli.. apa yg penting hati sendiri!! perasaan sendiri lebih diutamakan sbb itulah kebahagiaan yang harus dikejar.. yakin sungguh dgn diri?? Benar! mungkin kita harus mementingkan diri sendiri, membiarkan perasaan org lain terguris demi mencapai apa yg kita mahu, tapi sanggupkah hati kita untuk jadi setegar itu??

macam mana kita nak berjustifikasi tentang soal hati terpulang pada pertimbangan kita terhadap orang2 disekeliling.. kadang2 hubungan yang tidak direstui ibu bapa harus kita lupakan kerana kita tidak mahu mementingkan diri sendiri kerana kita sebagai anak x tergamak hendak melukakan hati kedua ibubapa yg menyayangi kita walaupun hati kita sendiri kecewa..

sangat susah sbnrnya untuk x mementingkan hati & perasaan sendiri tapi jika kita yakin & pasti terhadap kata hati kita, lalui itu semua jika perlu.. Hati kita, jiwa kita adalah hidup kita & bukan mereka!! Tapi kita sanggup biarkan mereka gembira kerana mereka adelah kebahagiaan kita, tapi mereka sanggup?? berapa banyak hati yang perlu kita jaga?? Berkali2 kali dalam hidup ini memaksa kita membuat pilihan, untuk fikirkan orang2 yg kita sayang @ memilih untuk membahagiakan hati sendiri..terpulang kepad ahti kita sendiri. yang lebih penting kita usahakan dan yang selebih biar Allah s.w.t yang menentukan.

Nota Kaki : apa yang lebih penting, jangan pandang masa silam kerana itulah kehidupan yang telah kita pilih sebelumnya & setiap yg berlaku dlm hidup kita samada baik atau buruk pasti telah ditakdirkan untuk kita sejak d loh Mahfuz lagi. Insya Allah...=)

No comments:

Post a Comment